ViaDia Pohjois-Savo ry

AVAIMET TYÖELÄMÄÄN-HANKE

Aikataulu 1.1.2016-31.12.2018

Hankkeessa toimitaan Pohjois-Savon alueella (Kuopio, Karttula, Siilinjärvi, Varkaus, Suonenjoki). Hankkeen pääkohderyhmänä ovat pitkäaikaistyöttömät ja vaikeasti työllistyvät työttömät työnhakijat.

Etsivä työ

Avaimet työelämään-hankkeen asiakkaat tulevat mukaan toimintaan Etsivä työn kautta. Hankkeen kohderyhmässä ovat vankilasta vapautuvia, yhdyskuntaseuraamusta suorittavia, rikostaustan tai muun syyn takia vaikeasti työllistyviä sekä erilaisista työllisyystoimista keskeyttäneitä henkilöitä. Tästä kohderyhmästä osa tarvitsee erityistä tukea työllistymiseen.

Moniammatillisten yhteistyöverkostojen kautta hankkeella tavoitetaan henkilöitä, jotka ovat voimakkaasti syrjäytyneet tai ovat syyllistyneet uusintarikollisuuteen rangaistusajan jälkeen ja ovat vankilakierteessä. Kohderyhmän asiakkaat tarvitsevat moniammatillista tukea siirtyessään vankilasta vapauteen sekä ohjausta monien eri peruspalveluiden piiriin. Uudessa hankkeessa tavoitteena on yhä vahvemmin rakentaa työllisyyden polkuja ja palveluohjausta, johon kuuluu yhä aiempaa vahvempi ohjaaminen opintopolulle.

Kohderyhmään kuuluvat asiakkaat opettelevat työelämän perustaitoja kuten työaikojen ja säännöllisen päivärytmin noudattamista, vastuunkantamista työpaikalla ja työyhteisön jäsenenä toimimista osallistumalla ViaDia Pohjois-Savo ry:n tarjoamaan työtoimintaan. Tämä on myös tärkeä väylä asiakkaille kokea yhteisöllisyyttä ja parantaa sosiaalista tukiverkostoa.

TYÖNKUVA
Hankkeen työtoiminnassa henkilö pääsee kokeilemaan erilaisia työtehtäviä, mm. kuljetustehtävät, ruoka-aputyö, pajatoiminta (pyöränkorjaus, ompelimo) kiinteistönhuolto- ja siivoustyöt, kirpputoritoiminta (myynti, tavaroiden esille laitto, lajittelu, ym). kahvilatyö

 

Kokonaisvaltaisen tuen malli

Kokonaisvaltainen tuki Viadialla koostuu seuraavista rakenteista:

  • konkreettinen ruoka-apu (ruokakassi, aamiainen, päivällinen, kahvi)
  • liikuntamahdollisuus (sali, uinti)
  • omaohjaajan tuki (kokemusasiantuntijuus)
  • lyhytkurssit (mm. hygieniapassi, tulityökortti, työturvallisuuskortti, ensiapukoulutus)
  • päihderyhmät (vertaistuki) Päihderyhmä toteutetaan ViaDian 12 askeleen päihdeohjelmalla
  • tuettu asuminen (asumisenohjaus, välivuokrausmalli)
  • työtoiminta ViaDialla (työelämän pelisäännöt, yhteisöllisyys, sosiaalisuus)
  • moniammatillinen tuki (fyysisen ja psyykkisen kunnon kartoitus, terveysasiantuntijuus, räätälöidyt työllistymisen suunnitelmat, verkostot)

”Jos kohtelet ihmistä sellaisena kuin hän on, hän jää sellaiseksi;

mutta jos kohtelet häntä sellaisena kuin hänen pitäisi ja hän voisi olla,

hänestä tulee sellainen kuin hänen pitäisi olla ja hän voisi olla.”

– Johann Wolfgang von Goethe

Yhteyshenkilö

Annu Koistinen
Projektikoordinaattori, sosiaalityöntekijä, YTM
050 406 6075
annu.koistinen(at)viadia.fi