ViaDia Espoo ry

Uusin askelin -hanke

Tervetuloa mukaan ViaDia Espoo ry:n Uusin askelin -hankkeeseen!

Leppävaarassa on avautunut täysin uusi mahdollisuus sinulle, joka haet elämänhallintaa päihde- ja vankilataustalla.

Olemme saaneet Uusin Askelin -hankerahoituksen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) vuosille 2018 – 2020. Hankkeen tavoitteena on tukea päihde-, rikos-, ja vankilataustaisten henkilöiden siviiliin paluuta, elämäntavan muutosta ja uudenlaista toimijuutta.

Uusin askelin -hankkeessa pyrimme tarjoamaan muun muassa espoolaisille vangeille siviiliin paluun tueksi henkilökohtaisen tukihenkilön, ja mahdollisuuden tulla mukaan ViaDia Espoon vertaistukiryhmä- ja vapaaehtoistoimintaan.

Tuemme palvelunohjauksella ja vapaaehtoistoiminnalla sinua uusiin valintoihin ja päätöksiin. Pääset myös auttamaan muita. Tule tutustumaan uusiin ihmisiin ja saamaan vertaistukea. Yksin ei kannata jäädä.

Ajankohtaiset-sivulta sekä Facebook- ja Instagram-sivuiltamme löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista!

Älä epäröi soittaa tai laittaa sähköpostia meille. Yhteystiedot löydät täältä!

Vohvelintuoksuisia unelmia

 

Vohvelin tuoksu täyttää Suoja-Pirtin asumisyksikön käytävät Leppävaarassa, kun ViaDian porukka on käynnistelemässä pop-up Vohvelikahvilaa takkahuoneessa. Useampi asukas käy ensin käännähtämässä ovella ja kurkkaamassa, mistä ihanat tuoksut oikein tulevat.

ViaDia Espoon Uusin Askelin -hankkeessa haetaan aktiivisesti yhteistyön tapoja lähialueen toimijoiden kanssa. Suoja-Pirtin uuden yksikön läheinen sijainti ViaDian matalan kynnyksen kohtaamispaikkaan nähden, innosti puhaltamaan yhteistyön käyntiin. Vohvelikahvilassa ViaDia sai vahvistuksia myös Laurea-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijalta, jolla oli meneillään aikuissosiaalityön menetelmäosaamisen opintojakso.

Suoja-Pirtti ry tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja päihdeongelmaisille henkilöille. Lisäksi Leppävaarassa toteutetaan kuntoutusta rikosseuraamusasiakkaille.

Takkahuoneen pöydän ympärille kokoontuukin neljä Suoja-Pirtin asukasta. Esittäydytään puolin ja toisin ja nautitaan päivän tarjoiluista. Yhdessä tehdään myös unelmakarttaa, jolla peilataan asukkaiden haaveita suhteessa siihen, miten Uusin Askelin -hanke voisi olla heitä tukemassa tässä elämänvaiheessa. Yhtymäkohtia löytyykin ihan mukavasti – leipomista, retkeilyä, kohtaamisia. Yhteistyö on saatettu kivasti käyntiin.

Luonto rentouttaa – retkellä tullaan tutuiksi

Seuraavalla viikolla Suoja-Pirtin asukkaille onkin jo tarjolla ensimmäinen yhteinen makkaranpaistoretki Espoon Pirttimäkeen. Matkaan lähtee kolme kaveria ja ViaDialta on edustusta myös useampi henkilö. Myös sosionomiopiskelija on matkassa mukana.

Pirttimäessä on raikas pakkaspäivä ja vaikka tuuli on navakka, lämmittää aurinko tyynessä kohdassa. Esittäytymisten jälkeen tehdään metsälenkki, ihmetellen lumetonta helmikuun alkua. Luonto ja yhteinen liikunta ilahduttaa silminnähden. Lenkin jälkeen takkatuvassa on mukava paistella makkaroita ja turista yhdessä. Päivä päätetään yhteisiin lauluihin. Tutuksi on tultu, miestenpiirin toimintaa suunniteltu ja tästä on hyvä lähteä eteenpäin! 

Espoon Pirttimäen 3km kävelyreitti
Makkaranpaistoa Pirttimäen mökissä

Vertaistukiryhmästä uusia askeleita yhteisöön

 ”En etsi valtaa loistoa en kaipaa kultaakaan, ma pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan…” Tutun joululaulun sävelet täyttävät Neppersin asumisyksikön yhteiset tilat, kun asukkaat ja ViaDian henkilökunta vapaaehtoisten kanssa viettävät yhteistä joulunalustilaisuutta. Joulutähdet ovat löytyneet jälleen tiensä ikkunoihin ja puuro kulkeutunut pöytään vieraiden mukana. Kuusi asukasta on kerääntynyt ViaDian porukan kanssa pöydän ympärille tunnelmoimaan tulevaa joulunaikaa.

edf

Riskien miesten joukossa istuu myös yhteisön tällä hetkellä ainoa naisasukas, Eija. Esittäytymiskierroksella Eija kertoo juurensa olevan Savossa, josta elämä on kuljettanut Uudellemaalle ja Espooseen. Eijalla on jo maailmalla kolme aikuista lasta. Minulla on kaksi poikaa ja tytär, sekä viisi lapsenlasta, kertoo Eija. Eijalla on taustallaan päihteiden käyttöä, mutta viime vuodet hän on ollut kuivilla. Neppersiin Eija päätyi, kun avosuhde päättyi ja hän tuli päästäneeksi valkoisen valheen siitä, että olisi jälleen ratkennut juomaan. Nyt Eija odottaa sitä päivää, kun tieto omasta asunnosta saapuu. 

 

Eija osallistui syksyllä ViaDiassa järjestettyyn Pizzaa ja biisejä -vertaistukiryhmään. Mä halusin ehdottomasti tulla sinnekertoo Eija. Ryhmä kokoontui yhteensä kuusi kertaa ja nimensä mukaisesti kokoontumiseen kuului sekä herkuttelua pienellä suolaisella että yhdessä kuunneltuja toivekappaleita. Musiikin kautta ryhmäläiset saivat tuoda esille elämäntarinoitaan ja kappaleiden herättämiä tunnelmia. Koko se oleminen jäi sieltä mieleen, ohjaajat ja koko se oleminen oli ihanaa ja olen niin kiitollinen siitä, että mut täältä ohjattiin sinne. Eija on ryhmätapaamisten jälkeen vieraillut ViaDialla muutaman kerran. Olin tosi iloinen siitä ja onnellinen, että sain tutustua ja nähdä sen paikan. Tulevaisuudessa Eija on kiinnostunut esimerkiksi vapaaehtoistyöstä ja mahdolliseen uuteen ryhmäänkin Eija tulisi oikein mielellään. Huomenna näemme kuitenkin ViaDian joululauluillassa.

 

Väinölässä viihdytään - ViaDia Espoo vierailee

 

Pelastusarmeijan Väinölän asumisyksikkö sijaitsee Espoon Viherlaaksossa. Se avattiin runsaat viisi vuotta sitten, keväällä 2014. Väinölän yksikön vastaavana toimii Jarkko Jyräsalo, joka on ollut mukana Väinölässä sen perustamisesta lähtien. Asumisyksikön paikkaluku on 35. Tällä hetkellä miehiä on runsaat ¾. Henkilökuntaa Väinölässä työskentelee 11 henkeä.

Asumisyksikkö noudattaa asunto ensin –periaatetta ja tekee yhteistyötä Espoon aikuissosiaalityön kanssa. Väinölässä toimitaan yhteisöllisesti. Päätökset tehdään viikoittaisissa yhteisökokouksissa. Monet asukkaista viihtyvät Väinölässä pitkäänkin. Nopeimmat jatkavat keskimäärin alle vuodessa eteenpäin.

Arkipäivisin asukkaat voivat osallistua 1-4 tuntia/pvä erilaiseen työtoimintaan. Heille on tarjolla myös neuvontaa ja ohjausta viranomaisasioissa sekä elämänhallinnassa. Monelle pitkäaikaisasunnottomalle saattaa olla korkea kynnys lähteä kodin ulkopuolelle ja aktivoitua uudelleen yhteiskuntaan. Leppävaarassa toimiva ViaDian kohtaamispaikka ja avoin kahvila on kuitenkin vain lyhyen bussimatkan päässä.

ViaDia Espoo on tehnyt yhteistyötä Väinölän kanssa sen perustamisesta lähtien. Vapaaehtoiset viadialaiset ovat käyneet vierailuilla asumisyksikössä erityisesti joulun aikaan. Viime vuonna käynnistyneessä Uusin Askelin –hankkeessa tarjotaan Espoon asumisyksiköissä asuville henkilöille mm. vertaisryhmätoimintaa. Syksyllä 2019 järjestettiin Väinölän asumisyksikössä pilotti-vertaisryhmä; pizzaa ja biisejä, jossa musiikin avulla keskusteltiin erilaisista elämän kysymyksistä. Ryhmässä kävijät olivat kokeneet ryhmän mielekkäänä ja positiivisena, kouluarvosanoin kiitettävänä. Jatkoa suunnitellaan yhdessä yhteisökokouksessa heti tammikuussa.

ViaDian jouluvierailulla Väinölässä 11.12.2019 nautimme yhdessä riisipuuroa, torttuja ja glögiä. Lauloimme kaihoisia joululauluja kauniisti koristellussa olohuoneessa. Tunnelma oli kotoisa ja lämmin. Yhteisössä oli hyvä vierailla, olimme kuin yhtä perhettä.

Vertaisuus vahvistaa

 Espoon ViaDialla järjestettiin syksyllä     2019 yhteistyössä Neppersin, Sepänkylän ja Väinölän   asumisyksikköjen kanssa kaksi  vertaistukiryhmää teemalla Pizzaa ja   biisejä. Ryhmät tavoittivat yhteensä  parisen kymmentä päihdetaustan   omaavaa henkilöä.

Uusin Askelin -hankkeen    vertaisryhmätoiminta jatkuu myös keväällä  2020.